Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

Kuchnia podhalańska

  • przez

W tym roku tematem rocznego planu edukacyjnego jest temat  „Polska – kraina pięknem płynąca”.  Jego celem jest przybliżenie dzieciom bogactwa polskich regionów – zarówno pod względem przyrodniczym, kulinarnym, jak i kulturowym. Program wspiera rozwój tożsamości narodowej, kształtuje postawy patriotyczne, promuje aktywność społeczną oraz buduje szacunek i świadomość wobec rodzimych tradycji i zwyczajów.

Dziś w naszym przedszkolu odbył się dzień poświęcony kulturze Podhala. Dzieci miały okazję poznać góralskie tradycje, kuchnię i elementy lokalnego folkloru. W sali ruchowej odbyła się tematyczna prezentacja, podczas której zaprezentowano charakterystyczne zwyczaje tego regionu, stroje ludowe – damskie, męskie i dziecięce – oraz ciekawostki na temat góralskich kapeluszy i procesu wytwarzania oscypków. Całość wzbogaciła regionalna muzyka, która stworzyła wyjątkową, góralską atmosferę.

Po prezentacji, w swoich salach, dzieci degustowały różne gatunki serów góralskich podczas drugiego śniadania. Na obiad podano tradycyjną, aromatyczną kwaśnicę, a podczas podwieczorku dzieci z apetytem zjadły własnoręcznie przygotowane moskole – regionalne placki ziemniaczane.

Składamy serdeczne podziękowania mamie Ewy z grupy piątej za ogromne zaangażowanie w organizację wydarzenia i wszelką okazaną pomoc. Szczególne wyrazy wdzięczności kierujemy za udostępnienie pięknego stroju regionalnego, który dodał całemu wydarzeniu autentyczności i niezwykłego uroku. Dziękujemy również za przygotowanie poczęstunku w postaci smacznych, różnorodnych serów góralskich.

Było smacznie, barwnie, gwarnie i radośnie – po prostu pięknie!

Przejdź do treści