W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości
Jadłospis 16-20/06/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 16.06.2025 | zupa mleczna – kasza manna (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), schab pieczony (20g), serek naturalny (20g), ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: truskawki (100g) | zupa ogórkowa z ziemniakami (200ml) ryż (100g), ser biały (80g), prażone jabłka z cynamonem (80g) marchewka do chrupania (80g), kompot porzeczkowy (150ml)
| bułka (25g) masło (5g) parówka (50g), ketchup (5g) herbata owocowa (150ml) mix warzyw (40g) arbuz (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Wtorek 17.06.2025 | kakao (150ml), bułka orkiszowa (25g), masło (5g), szynka (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), ogórek małosolny (20g), herbata miętowa (150ml) II śniadanie: mix owoców(100g) chrupki kukurydziane (20g) | KUCHNIA POMORZA zupa dziadowska (200ml) ziemniaki (100g), filet z ryby miruny (80g), surówka z kapusty kiszonej (80g) kompot owocowy (150ml
| chleb na zakwasie (35g), masło (5g),sałatka – śledź pod pierzynką (30g) herbata (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,4,9 | 1,4,7 |
Środa 18.06.2025
| zupa mleczna- płatki żytnie (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), pomidor (20g), roszpunka (15g), melisa (150ml) II śniadanie: truskawki (100g) | zupa jarzynowa z kaszą kuskus (200ml) ziemniaki (100g), smażony filet z kurczaka (80g), surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwinią (80g) kompot owocowy (150ml
| mleko (150ml) andruty z kajmakiem wyrób własny (50g), winogrona (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,9 | 1,7 |
Piątek 20.06.2025 | zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), dżem (20g), wędlina (20g), papryka (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | ryżanka (200ml) ziemniaki (100g), paluszki rybne (80g mix warzyw na parze (80g) sok tłoczony (150ml)
| jogurt (150g ) ciastka zbożowe (30g), banan (100g)
|
Alergeny | 1, 7 | 1,4,5,9 | 1,7 |
Jadłospis 9-13/06/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 09.06.2025 | zupa mleczna – płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek kanapowy (20g), sałata (15g), pomidor (20g), mięta z cytryną (150ml) II śniadanie: jabłko (100g) | zupa z soczewicy (200ml) pierogi z białym serem (100g) mus z malin (150g) surówka z marchewki, jabłka i rodzynek (80g) kompot owocowy (150ml) | pieczywo (25g) masło (5g) szynka (20g) salami (20g) mix warzyw (20g) herbata owocowa (150ml) gruszka (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Wtorek 10.06.2025 | kawa inka (150ml), bułka kukurydziana (25g), masło (5g), polędwica (20g), ser biały (20g) rzodkiewka (20g), kiełki (15g), herbata z cytryną i miodem(150ml) II śniadanie: mix owoców(100g) | zupa botwinka z ziemniakami (200ml) ryż (100g) gulasz z indyka z warzywami (80g) ogórek zielony (80g) kompot z owoców leśnych (150ml) | smoothie z truskawek i banana (150ml) rogal maślany (25g) arbuz (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Środa 11.06.2025
| zupa mleczna- płatki jęczmienne (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), ser żółty (20g), papryka (20g), pomidor (20g), rumianek (150ml) II śniadanie: banan (100g) | rosół z makaronem (200ml) ziemniaki (100g) pieczony kotlet mielony (80g) młoda kapusta z koperkiem (80g) kompot wieloowocowy (150ml) | chleb (35g), masło (5g), pasta z wędzonej makreli (20g) jajko na twardo, ogórek (20g) szczypior (15g) herbata z cytryną (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,3,4,7 |
Czwartek 12.06.2025 | zupa mleczna- granola (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pasztet (20g), salami (20g), sałata (20g), ogórek małosolny (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: melon (100g) | zupa jarzynowa z ziemniakami (200ml), kasza jęczmienna (100g), klopsik drobiowy w sosie pomidorowym (80g), fasolka szparagowa (80g) kompot śliwkowy (150ml) | kakao (150ml), chleb z żurawiną (25g), masło (5g) ser biały (20g), konfitura (20g), papryka (20g) winogrono (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Piątek 13.06.2025 | zupa mleczna – zacierka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g)), kabanosy (20g) ,ogórek (20g), pomidor koktajlowy (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | krupnik (200ml) ziemniaki (100g), smażony filet z ryby miruny (80g), surówka z kiszonego ogórka, groszku i kukurydzy (80g) mięta z cytryną (150ml)
| serek waniliowy (150ml) mini kajzerka (50g), truskawki (100g) |
Alergeny | 1, 7 | 1,3,4,9 | 1,7 |
WYKAZ ALERGENÓW
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W salach dostępna jest woda źródlana
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

