W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości
Jadłospis 10-14/02/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 10.02.2025 | zupa mleczna – granola (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica drobiowa (20g), ser żółty (20g), papryka (20g), ogórek (20g), sałata, (15g) herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: mandarynka (100g) | grochowa z ziemniakami (200ml) kasza jęczmienna (100g), gulasz wieprzowy (80g), surówka z ogórka, kukurydzy, groszku (80g), kompot owocowy (150ml)
| ryż z białym serem i prażonym jabłkiem, herbata owocowa, marchewka słupki |
Alergeny | 1,7 | 1,9 | 7 |
Wtorek 11.02.2025 | zupa mleczna – płatki jaglane, (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), szynka (20g), serek naturalny (20g), ogórek zielony (20g), pomidor (20g), herbata rumianek (150ml) II śniadanie: suszone owoce, pomarańcza (100g) | rosół z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), kotlet schabowy (80g surówka z selera naciowego, pora, papryki, marchewki (80g), kompot porzeczkowy (150ml)
| bułka orkiszowa (30g), masło (5g), sopocka (20g), humus (20g), sałata (15g), rzodkiewka (20g), pomidor, kawa zbożowa,(150ml) kiwi (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,9 | 1,7 |
Środa 12.02.2025
| zupa mleczna- kasza kukurydziana (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) wędlina drobiowa (20g), salami (20g), papryka (20g), ogórek kiszony (20g), herbata owocowa (150ml) II Śniadanie : banan (100g) | zupa zacierkowa (200ml) ziemniaki (100g), kotlet mielony (80g), mizeria (80g) kompot wieloowocowy (150ml)
| pankejki na jogurcie (80g) z miodem (5g) herbata (150ml) brzoskwinia (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Czwartek 13.02.2025 | kakao (150ml), bułka kajzerka (25g) z masłem (10g), serek kanapkowy (150g), krakowska (20g), ogórek (20g), kiełki (15g) herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: jabłko (100g) | barszcz czerwony z ziemnikami (200ml) makaron pene (100g), pierś z kurczaka w sosie śmietanowo szpinakowym (80g), sałata z rzodkiewką z dipem jogurtowym (80g) kompot porzeczkowy (150ml) | pieczywo (35g) z masłem (10g), pasta z jajka i awokado (20g), szynka (20g), pomidor (20g), sałata (15g), papryka (20g), kawa zbożowa (150ml), gruszka(100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,7,9 | 1,3,7 |
Piątek 14.02.2025 | zupa mleczna – płatki kukurydziane,(150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (10g), kabanosy (20g), szynka drobiowa (20g), roszpunka (15g), pomidor (20g), herbata rumiankowa (150ml) II śniadanie: melon, mandarynka (100g) | zupa pomidorowa z ryżem (200ml) ziemniaki (100g), smażona miruna (80g), surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka (80g) , kompot wieloowocowy (150ml)
| serek waniliowy (150ml), chrupki (30g) jabłko (100g) herbata owocowa (150ml) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Jadłospis 03-8/02/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 03.02.2025 | zupa mleczna – ryż na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g), polędwica (20g), pomidor (20g), ogórek kiszony (20g), papryka (20g), herbata z cytryną (20g) II śniadanie: mandarynka (100g) | zupa pieczarkowa z makaronem (200ml) pieczone ziemniaki (100g) nuggetsy z kurczaka (80g), surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i jabłka (80g), kompot śliwkowy (150ml)
| pieczywo (35g) z masłem (10g), deska serów (ser kozi, salami, mozzarella), (60g) kawa zbożowa (150ml), pomidor (20g), bazylia (10g), gruszka (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Wtorek 04.02.2025 | kawa zbożowa (150ml), kajzerka (25g), krakowska (20g), kabanosy (20g), sałata (20g), pomidor (20g), ogórek (20g) rumianek (150ml) II śniadanie: banan (100g), | zupa jarzynowa (200ml) ziemniaki (100g), gołąbki wieprzowe bez zawijania (80g), mieszanka warzyw na parze (80g), kompot porzeczkowy (150ml) | makaron (100g), ser biały (80g) mus z malin (100g) marchewka słupki (100g) herbata (150ml) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Środa 05.02.2025
| kakao (150ml),rogal (25g) z masłem (5g), serek naturalny (20g), powidła (20g) rzodkiewka (20g) herbata owocowa (150ml) II śniadanie: jabłko, kiwi (100g | zupa szczawiowa z jajkiem (200ml) ziemniaki (100g) panierowany filet z indyka (80g), surówka z sałaty lodowej, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, słonecznik prażony, sos winegret (80g) kompot owocowy (150ml) | pieczywo mieszane (35g), masło (5g), schab pieczony (20g), pasztet drobiowy (20g), ogórek (20g), rukola (15g), herbata owocowa (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Czwartek 06.02.2025 | zupa mleczna- płatki jaglane (150ml), pieczywo mieszane (35g), masło (5g), kiełbasa żywiecka (20g), serek śniadaniowy (20g), ogórek kiszony (20g), papryka (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: banan (100g) | zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (200ml) kasza gryczana (100g), bitki wieprzowe (80g), ogórek kiszony (80g), kompot porzeczkowy (150ml) | placuszki z jabłkiem (50g) cukier puder (5g) mandarynka(50g) mleko (150ml) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Piątek 07.02.2025 | zupa mleczna -płatki jęczmienne (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) szynka (20g), jajko na twardo(20g), ogórek (20g), sałata (15g), szczypior (15g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: jabłko (100g) | zupa krupnik (200ml) ziemniaki (100g), paluszki rybne (80g), surówka z marchewki, pora i jabłka (80g), kompot wiśniowy (150ml) | herbatniki (50g), koktajl bananowy i mango z nasionami chia (150ml), pomarańcza (100g) |
Alergeny | 1,3,7 | 1,4,9 | 1,7 |
Jadłospis 27-31/01/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 27.01.2025 | zupa mleczna – kasza manna (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), humus (20g), ogórek(20g), pomidor (20g) , melisa z cytryną (150ml) II śniadanie: pomarańcza (100g) | zalewajka z ziemiankami (200ml) makaron (100g), ser biały z musem truskawkowym (80g) , marchewka do chrupania (80g) kompot wieloowocowy (150ml)
| pieczywo (25g) masło (5g) parówka (50g) ketchup (10g), papryka (20g), herbata owocowa (150ml), banan (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Wtorek 28.01.2025 | kakao (150ml), kajzerka (25g), masło (5g), serek waniliowy (130g) rzodkiewka (20g), herbata z cytryną i miodem(150ml) II śniadanie: winogrono (100g) | zupa ogórkowa z ziemniakami (200ml) ryż (100g), kotlet mielony z indyka (80g), w sosie pomidorowym (80g) fasolka szparagowa(80g) kompot wiśniowy (150ml)
| chleb (35g), masło (5g), żywiecka (20g) pasta z makreli (20g) ogórek kiszony (15g) herbata (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,4,7 |
Środa 29.01.2025
| zupa mleczna- płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica drobiowa (20g) , salami (20g) roszpunka (15g), pomidor(20g), rumianek (150ml) II śniadanie: mandarynka (100g) | zupa krem z batatów (200ml) z grzankami (20g ) kluski śląskie (100g), schab w sosie (80g), bukiet kolorowych warzyw na parze (80g), kompot owocowy (150ml) | jogurt (150g) andruty (25g) sałatka owocowa (120g) herbata (150ml) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,3,9 | 7 |
Czwartek 30.01.2025 | zupa mleczna- musli (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), jajko na tardo (20g), papryka (20g), szczypior (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: banan (100g) | zupa ryżanka (200ml) ziemniaki (100g), smażony filet z kurczaka (80g),mizeria z jogurtem (80g), kompot owocowy (150ml)
| bułka (25g) z masłem (5g) ser żółty (20g) dżem (20g) kawa zbożowa (150ml) jabłko (100g) |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7,9 | 7 |
Piątek 31.01.2025 | zupa mleczna – płatki owsiane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), szynka (20g), paluszek serowy (20g), sałata (20g), ogórek (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | zupa pomidorowa z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), pulpet z dorsza (80g) surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka (80g) mięta (150ml) | ciasto domowe (50g) mleko (150ml) banan (100g) |
Alergeny | 1, 7 | 1,3,4,7,9 | 1,3,7 |
Jadłospis 20-24/01/2025
WYKAZ ALERGENÓW
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiakii produkty pochodne.
- Jajai produkty pochodne.
- Rybyi produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Sojai produkty pochodne.
- Mlekoi produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seleri produkty pochodne.
- Gorczycai produkty pochodne.
- Nasiona sezamui produkty pochodne.
- Dwutlenek siarkii siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubini produkty pochodne.
- Mięczakii produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W salach dostępna jest woda źródlana
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

