Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości  

Jadłospis 10-14/02/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

10.02.2025

zupa mleczna – granola (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica drobiowa (20g), ser żółty  (20g), papryka (20g), ogórek (20g), sałata, (15g)  herbata z cytryną (150ml)

II śniadanie:  mandarynka (100g)

grochowa z ziemniakami (200ml)

kasza jęczmienna (100g), gulasz wieprzowy (80g), surówka  z ogórka, kukurydzy, groszku (80g), kompot owocowy (150ml)

 

ryż z białym serem i prażonym jabłkiem,

herbata owocowa, marchewka słupki

Alergeny

1,7

1,9

7

Wtorek

11.02.2025

zupa mleczna – płatki jaglane, (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), szynka (20g), serek naturalny (20g), ogórek zielony (20g), pomidor (20g), herbata rumianek  (150ml)

II śniadanie: suszone owoce, pomarańcza

(100g)   

rosół z makaronem (200ml)            

ziemniaki  (100g), kotlet schabowy (80g surówka z selera naciowego, pora, papryki, marchewki  (80g),  kompot porzeczkowy (150ml)

 

bułka orkiszowa (30g), masło (5g), sopocka (20g),  humus (20g), sałata (15g), rzodkiewka (20g), pomidor, kawa zbożowa,(150ml) kiwi (100g)

Alergeny

1,7

1,3,9

1,7

Środa

12.02.2025

 

zupa mleczna- kasza kukurydziana  (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) wędlina drobiowa (20g), salami (20g), papryka (20g), ogórek kiszony (20g), herbata owocowa (150ml)

II Śniadanie : banan (100g)

zupa zacierkowa  (200ml)

ziemniaki (100g), kotlet mielony (80g), mizeria (80g) kompot wieloowocowy (150ml)

 

pankejki na jogurcie (80g) z miodem (5g) herbata (150ml) brzoskwinia (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Czwartek

13.02.2025

kakao (150ml), bułka kajzerka  (25g) z masłem (10g), serek kanapkowy (150g), krakowska (20g), ogórek (20g), kiełki (15g) herbata z cytryną (150ml)

 II śniadanie: jabłko (100g)

barszcz czerwony z ziemnikami  (200ml)               

makaron pene (100g), pierś z kurczaka w sosie śmietanowo szpinakowym (80g), sałata z rzodkiewką z dipem jogurtowym (80g)  kompot porzeczkowy (150ml)

pieczywo (35g) z masłem (10g), pasta z jajka i awokado (20g), szynka (20g), pomidor (20g), sałata (15g), papryka (20g), kawa zbożowa (150ml), gruszka(100g)

Alergeny

1,3

1,7,9

1,3,7

Piątek

14.02.2025

zupa mleczna – płatki kukurydziane,(150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (10g), kabanosy (20g), szynka drobiowa (20g), roszpunka (15g), pomidor (20g), herbata rumiankowa (150ml)

II śniadanie: melon, mandarynka  (100g)

zupa pomidorowa z ryżem  (200ml)

ziemniaki (100g), smażona miruna (80g), surówka z kiszonej  kapusty, marchewki, jabłka (80g) , kompot wieloowocowy (150ml)

 

serek waniliowy  (150ml), chrupki (30g) jabłko (100g) herbata owocowa (150ml)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Jadłospis 03-8/02/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

03.02.2025

zupa mleczna – ryż na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g), polędwica  (20g), pomidor (20g), ogórek kiszony (20g), papryka (20g), herbata z cytryną (20g)

II śniadanie: mandarynka (100g) 

zupa pieczarkowa z makaronem  (200ml)

 pieczone ziemniaki (100g)  nuggetsy z kurczaka (80g), surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i jabłka (80g), kompot śliwkowy (150ml)

 

pieczywo (35g) z masłem (10g), deska serów  (ser kozi, salami, mozzarella), (60g) kawa zbożowa (150ml), pomidor (20g), bazylia (10g), gruszka (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Wtorek

04.02.2025

kawa zbożowa (150ml), kajzerka (25g), krakowska (20g), kabanosy  (20g), sałata (20g), pomidor (20g), ogórek (20g) rumianek (150ml)

II śniadanie: banan (100g),

zupa  jarzynowa (200ml)

ziemniaki (100g), gołąbki wieprzowe bez zawijania  (80g),  mieszanka warzyw na parze (80g), kompot porzeczkowy (150ml)

makaron  (100g), ser biały (80g)  mus z malin (100g) marchewka słupki (100g)

herbata (150ml)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Środa

05.02.2025

 

kakao (150ml),rogal (25g) z masłem (5g), serek naturalny (20g), powidła (20g) rzodkiewka (20g) herbata owocowa (150ml)

II śniadanie: jabłko, kiwi (100g

zupa szczawiowa z jajkiem (200ml)    

ziemniaki  (100g) panierowany filet z indyka (80g), surówka z sałaty lodowej, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, słonecznik prażony, sos winegret (80g) kompot owocowy (150ml)

pieczywo mieszane (35g), masło (5g), schab pieczony (20g), pasztet drobiowy (20g), ogórek (20g), rukola (15g), herbata owocowa (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,3

1,3,7,9

1,7

Czwartek

06.02.2025

zupa mleczna- płatki jaglane (150ml), pieczywo mieszane (35g), masło (5g), kiełbasa żywiecka (20g), serek śniadaniowy  (20g), ogórek kiszony (20g), papryka (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: banan (100g)

zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (200ml) 

kasza gryczana (100g), bitki wieprzowe  (80g), ogórek kiszony  (80g), kompot porzeczkowy (150ml)

 placuszki z jabłkiem (50g) cukier puder (5g) mandarynka(50g) mleko (150ml)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Piątek

07.02.2025

zupa mleczna -płatki jęczmienne (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) szynka (20g), jajko na twardo(20g), ogórek (20g), sałata (15g), szczypior (15g), herbata owocowa (150ml)

II śniadanie: jabłko (100g)            

zupa krupnik  (200ml)

ziemniaki (100g), paluszki rybne (80g), surówka z marchewki, pora i jabłka (80g), kompot wiśniowy (150ml)

herbatniki (50g),  koktajl bananowy i mango z nasionami chia (150ml), pomarańcza (100g)

Alergeny

1,3,7

1,4,9

1,7

Jadłospis 27-31/01/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

27.01.2025

zupa mleczna – kasza manna  (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), humus  (20g), ogórek(20g), pomidor (20g) , melisa  z cytryną  (150ml)

II śniadanie: pomarańcza (100g)               

zalewajka  z ziemiankami (200ml)

makaron (100g), ser biały  z musem truskawkowym (80g) ,  marchewka do chrupania (80g) kompot wieloowocowy (150ml) 

 

pieczywo  (25g) masło (5g)  parówka (50g) ketchup (10g),  papryka (20g), herbata owocowa (150ml), banan (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Wtorek

28.01.2025

kakao  (150ml), kajzerka  (25g), masło (5g), serek waniliowy (130g)  rzodkiewka (20g),  herbata z cytryną  i miodem(150ml)

II śniadanie: winogrono (100g)

zupa ogórkowa z ziemniakami   (200ml)

ryż  (100g), kotlet mielony  z indyka (80g), w sosie pomidorowym (80g) fasolka szparagowa(80g)  kompot wiśniowy (150ml)

 

chleb (35g),  masło (5g), żywiecka (20g) pasta z makreli  (20g) ogórek kiszony  (15g) herbata (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,4,7

Środa

29.01.2025

 

zupa mleczna- płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica drobiowa (20g) , salami (20g) roszpunka (15g), pomidor(20g), rumianek  (150ml)             

II śniadanie: mandarynka (100g)

zupa krem z batatów (200ml) z grzankami (20g )

kluski śląskie  (100g), schab w sosie (80g),  bukiet kolorowych  warzyw  na parze (80g), kompot owocowy (150ml)

jogurt  (150g) andruty (25g) sałatka owocowa (120g) herbata (150ml)

Alergeny

1,7

1,7,3,9

7

Czwartek

30.01.2025

zupa mleczna- musli (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g),  jajko na tardo  (20g), papryka (20g), szczypior (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: banan  (100g)                              

zupa ryżanka (200ml)

ziemniaki (100g),  smażony filet z kurczaka (80g),mizeria z jogurtem  (80g), kompot owocowy (150ml)

 

bułka (25g) z masłem (5g) ser żółty (20g) dżem (20g) kawa zbożowa (150ml) jabłko (100g)

Alergeny

1,3,7

1,3,7,9

7

Piątek

31.01.2025

zupa mleczna – płatki owsiane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), szynka (20g), paluszek serowy  (20g), sałata (20g), ogórek (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g)

zupa pomidorowa z makaronem (200ml)

ziemniaki (100g),  pulpet z  dorsza (80g) surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka  (80g)  mięta (150ml)

ciasto domowe (50g) mleko (150ml)  banan (100g)

Alergeny

1, 7

1,3,4,7,9

1,3,7

Jadłospis 20-24/01/2025

WYKAZ ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiakii produkty pochodne.
  3. Jajai produkty pochodne.
  4. Rybyi produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Sojai produkty pochodne.
  7. Mlekoi produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seleri produkty pochodne.
  10. Gorczycai produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamui produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarkii siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubini produkty pochodne.
  14. Mięczakii produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

W salach dostępna jest woda źródlana

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Skip to content