Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości  

 

Jadłospis 16-20/06/2025

 

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

16.06.2025

zupa mleczna – kasza manna (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), schab pieczony (20g), serek naturalny  (20g),  ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną  (150ml)

II śniadanie: truskawki (100g)               

zupa ogórkowa  z ziemniakami (200ml)

ryż (100g), ser biały (80g), prażone jabłka z cynamonem (80g)  marchewka  do chrupania (80g),

kompot porzeczkowy (150ml)

 

 

bułka  (25g) masło (5g) parówka (50g), ketchup (5g) herbata owocowa (150ml) mix warzyw (40g) arbuz (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Wtorek

17.06.2025

kakao (150ml), bułka orkiszowa  (25g), masło (5g), szynka (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), ogórek małosolny (20g),  

herbata miętowa (150ml)

II śniadanie: mix owoców(100g) chrupki kukurydziane (20g)

KUCHNIA POMORZA

zupa dziadowska  (200ml)

ziemniaki (100g), filet z ryby miruny  (80g), surówka z kapusty kiszonej  (80g) kompot owocowy (150ml

 

chleb na zakwasie (35g),  masło (5g),sałatka – śledź pod pierzynką (30g)  herbata (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,3,4,9

1,4,7

Środa

18.06.2025

 

zupa mleczna- płatki żytnie  (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), pomidor (20g), roszpunka (15g),  melisa  (150ml)   

II śniadanie: truskawki  (100g)

zupa jarzynowa z kaszą kuskus   (200ml)

ziemniaki (100g), smażony filet z kurczaka (80g), surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwinią (80g) kompot owocowy (150ml

 

mleko (150ml)  andruty z kajmakiem wyrób własny  (50g), winogrona (100g)

Alergeny

1,7

1,3,9

1,7

Piątek

20.06.2025

zupa mleczna – płatki  kukurydziane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), dżem (20g), wędlina (20g), papryka  (20g), herbata owocowa (150ml)

 II śniadanie: mix owoców (100g)

ryżanka  (200ml)

ziemniaki (100g), paluszki rybne (80g mix warzyw na parze (80g) sok tłoczony  (150ml)

 

jogurt (150g ) ciastka zbożowe  (30g), banan (100g)

 

 

Alergeny

1, 7

1,4,5,9

1,7

 

 

Jadłospis 9-13/06/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

09.06.2025

zupa mleczna – płatki orkiszowe (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek kanapowy  (20g), sałata (15g), pomidor (20g),  mięta z cytryną  (150ml)

II śniadanie: jabłko (100g)

zupa  z soczewicy (200ml)

pierogi z białym serem (100g) mus z malin  (150g) surówka z marchewki, jabłka i rodzynek (80g) kompot owocowy (150ml)

pieczywo (25g) masło (5g) szynka (20g) salami (20g) mix warzyw (20g) herbata owocowa (150ml) gruszka (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Wtorek

10.06.2025

kawa inka (150ml), bułka kukurydziana (25g), masło (5g), polędwica (20g), ser biały (20g)  rzodkiewka (20g), kiełki (15g), herbata z cytryną i miodem(150ml)

 II śniadanie: mix owoców(100g)

zupa botwinka z ziemniakami (200ml)

ryż (100g) gulasz z indyka z warzywami (80g) ogórek zielony (80g) kompot z owoców leśnych (150ml)

smoothie z truskawek i banana (150ml) rogal maślany (25g)  arbuz (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Środa

11.06.2025

 

zupa mleczna-  płatki jęczmienne  (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g),   wędlina drobiowa (20g), ser żółty (20g), papryka (20g), pomidor (20g), rumianek  (150ml)  

II śniadanie: banan (100g)

rosół z makaronem (200ml)

ziemniaki (100g) pieczony kotlet mielony (80g) młoda kapusta z koperkiem (80g) kompot wieloowocowy (150ml)

chleb (35g),  masło (5g), pasta z wędzonej makreli (20g) jajko na twardo, ogórek (20g) szczypior (15g)  herbata z cytryną (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,3,4,7

Czwartek

12.06.2025

zupa mleczna- granola (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pasztet (20g),  salami (20g), sałata (20g), ogórek małosolny (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: melon (100g)                

zupa jarzynowa z ziemniakami   (200ml),

kasza jęczmienna (100g), klopsik drobiowy  w sosie pomidorowym (80g), fasolka szparagowa (80g) kompot śliwkowy (150ml)

kakao  (150ml), chleb z żurawiną (25g), masło (5g)  ser biały (20g), konfitura (20g), papryka (20g) winogrono (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Piątek

13.06.2025

zupa mleczna – zacierka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g)), kabanosy (20g) ,ogórek  (20g), pomidor koktajlowy (20g), herbata owocowa (150ml)

II śniadanie: mix owoców (100g)

krupnik  (200ml) 

ziemniaki (100g), smażony filet z ryby miruny (80g), surówka z  kiszonego ogórka, groszku i kukurydzy  (80g)  mięta z cytryną (150ml)

 

serek waniliowy  (150ml) mini kajzerka (50g),  truskawki  (100g)

Alergeny

1, 7

1,3,4,9

1,7

 

WYKAZ ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

W salach dostępna jest woda źródlana

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Przejdź do treści