Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

Przedszkole nr 385

Strona główna / Jadłospis
W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości                                                                    
                                                                                                                                                            Jadłospis 25-29/09/2023

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

25.09.2023

zupa mleczna – zacierka (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g), schab pieczony (20g), pomidor (20g), ogórek kiszony (20g), papryka (20g), herbata z cytryną (20g)

II śniadanie:  maliny (100g)                                                                             

zupa jarzynowa z pomidorami i z ziemniakami (200ml)

zapiekanka z makaronem pene, kurczakiem w sosie śmietanowym (180g), ser żółty (20g), papryka (80g), kompot owocowy (150ml)

pieczywo mieszane (35g), masło (5g), serek kanapowy (20g), szynka (20g), ogórek (20g), sałata (15g),

rzodkiewka (20g), kawa zbożowa (150ml), śliwka (100g)

Alergeny

1,3

1,3,7

1,3

Wtorek

26.09.2023

Kakao (150ml), kajzerka (25g), parówka (20g), ser żółty (20g), ketchup (10g), papryka (20g)

II śniadanie: jabłko (100g), ciastka zbożowe bez cukru (20g)

zupa pieczarkowa z makaronem (200ml)                              

ziemniaki (100g), kotlet z piersi indyka (80g), bukiet warzyw na parze (80g), kompot porzeczkowy (150ml)

kasza manna (150ml) z musem truskawkowym (20g), podpłomyki (20g), gruszka (100g)

Alergeny

1,3

1,2, 3,7

1,3

Środa

27.09.2023

 

zupa mleczna- płatki owsiane (150ml), pieczywo mieszane  (35g) z masłem (5g)  wędlina drobiowa (20g), ser biały (20g), powidła (20g), pomidorki koktajlowe (20g), sałata (15g), papryka (20g), herbata owocowa (150ml)

 II śniadanie: brzoskwinia (100g)

zupa krem z dyni (200ml) z grzankami (20g)     

kluski śląskie (100g), klopsik wieprzowo-wołowy  w sosie koperkowym (80g), fasolka na parze (80g), kompot owocowy (150ml)

bułka maślana (25g), koktajl bananowy (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,3

1,2,3,7

1,3

Czwartek

28.09.2023

zupa mleczna- kasza kuskus (150ml), pieczywo mieszane (35g), masło (5g), kiełbasa z indyka (20g), kabanosy (20g), pomidor (20g), papryka (20g), kiełki (15g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie śliwka (100g)

zupa kapuśniak z ziemniakami (200ml)

ryż (100g)  z prażonym jabłkiem (80g), serem białym (80g) i cynamonem, marchewka do chrupania (80g), kompot śliwkowy (150ml)

Kajzerka (25g) z masłem (5g), żywiecka (20g),  pasztet wegański (20g), ogórek (20g), papryka (20g), rzodkiewka (20g), kakao (20g), banan (100g)

Alergeny

1,3

1,3,7

1,3

Piątek

29.09.2023

zupa mleczna -płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) polędwica (20g), serek śniadaniowy (20g), pomidor (20g), sałata (15g), kiełki (15g), herbata owocowa (150ml)

II śniadanie: banan (100g)                

zupa wiedeńska (150ml)

ziemniaki (100g), paluszki rybne (80g), sos czosnkowy (20g), surówka z ogórka  kiszonego, groszku i kukurydzy (80g), kompot wiśniowy (150ml)

ciasto marchewkowe (50g), mleko (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,3

1,2,3,6,7

1,2,3

Jadłospis 2-6/10/2023

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

2.10.2023

zupa mleczna – płatki jaglane (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), ser mocarella (20g), sałata (15g), ogórek(20g), pomidor (20g) , mięta z cytryną (150ml)

II śniadanie: melon, jabłko (100g)                              

zupa grochowa z ziemiankami (200ml)

makaron (100g), spaghetti z mięsa wieprzowego (80g), ser żółty (20g), papryka (80g) kompot wieloowocowy (150ml) 

pieczywo (35g), masło (5g), pasta z ryby (20g), pasztet drobiowy (20g), herbata (150ml), ogórek kiszony (20g), rzodkiewka.

Alergeny

1,3

1,3,7

1,3,6

Wtorek

3.10.2023

kawa inka (150ml), grahamka (25g), masło (5g), schab pieczony (20g), serek śniadaniowy (20g), pomidor (20g), kiełki (15g), ogórek (20g)

II śniadanie: maliny (100g)               

zupa krem z papryki (200ml) z grzankami (20g)

pierogi z białym serem (100g), mus z truskawek ,surówka z marchewki i brzoskwini, żurawiną (80g)              

kompot porzeczkowy (150ml)

 zapiekanka (25g) z serem  (20g) i szynką (20g) , ketchup (10g), herbata owocowa (150ml), banan (100g)

Alergeny

1,3

1,2, 3,7

1,3

Środa

4.10.2023

 

zupa mleczna- płatki żytnie (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica drobiowa (20g) , ser żółty (20g), papryka (20g), roszpunka (15g), rzodkiewka (20g), herbata owocowa (150ml)                              

II śniadanie: jabłko (100g)                

zupa rosołowa z makaronem (200ml)

ziemniaki (100g), kotlet schabowy (80g), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki w sosie jogurtowo-ziołowym (80g) kompot śliwkowy (150ml)

 

chleb z żurawiną (35g), pasta z białego sera (20g) dżem (20g), kakao (150ml), brzoskwinia (100g)

Alergeny

1,3

1,2,3,7

1,3

Czwartek

5.10.2023

zupa mleczna- musli (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), pasta z jajka i awokado (20g), szczypior (15g), pomidor (20g), ogórek kiszony (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie banan  (100g)                

barszcz ukraiński z ziemniakami (200ml)                                                       

kasza gryczana (100g), pulpet drobiowy (80g), sos pieczarkowy, buraczki (80g), kompot owocowy (150ml)

bułka (25g) z masłem (5g), (20g) szynka drobiowa (20g), papryka (20g) serek capri (20g), papryka (20g), ogórek (20g), kiełki (20g), kawa zbożowa (150ml), jabłko (150g)

Alergeny

1,2,3

1,2, 3,7

1,3

Piątek

6.10.2023

zupa mleczna – kasza kukurydziana (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g) , serek kanapkowy (20g), sałata (20g), ogórek, papryka

 (20g), herbata owocowa (150ml)

mix owoców (100g

zupa ryżanka (200ml)        

ziemniaki (100g), pieczony łosoś (80g), surówka z kiszonej kapusty (80g) kompot wiśniowy (150ml)

                   

jogurt pitny (150ml), mini drożdżówka (50g), banan (100g)

Alergeny

1,3

1,2,6,7

1,2,3

INFORMACJA O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
, orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)

Skip to content