Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości   

Jadłospis 14-18/10/2024

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

14.10.2024

zupa mleczna – kasza kukurydziana (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), papryka (15g), ogórek (20g) , melisa z cytryną (150ml)

II śniadanie: banan (100g)                

zupa krupnik  (200ml)

ziemniaki (100g), kotlet pożarski (80g) surówka z pekińskiej, kukurydzy i marchewki (80g)  kompot porzeczkowy (150ml)

 

racuchy z jabłkiem (100g), herbata owocowa (150ml) winogrona (100g)

Alergeny

1,3

1,2,3,7

1,3

Wtorek

15.10.2024

kawa inka (150ml), grahamka (25g), masło (5g), schab pieczony (20g), humus

 (20g), pomidor (20g), rukola (15g), mięta (150ml)

II śniadanie: jabłko (100g) andruty (30g)     

zupa fasolowa  z ziemniakami (200ml)

naleśniki z białym serem (100g), mus z malin (100g) marchewka do chrupania i ananas (80g) kompot porzeczkowy (150ml)

 

pieczywo (35g) masło (5g) pasta z jajka z awokado(20g) kabanosy  (20g),  papryka (20g), szczypior (20g)  herbata owocowa (150ml),  śliwka (100g)

Alergeny

1,3

1,2, 3,7

1,2,3

Środa

16.10.2024

 

zupa mleczna- płatki kukurydziane  (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica drobiowa (20g), ser salami (20g),  roszpunka (15g), rzodkiewka (20g), herbata owocowa (150ml)                              

II śniadanie: melon (100g)                

rosół z makaronem  (200ml)

ziemniaki (100g), schab panierowany (80g), mizeria z jogurtem (80g) kompot wieloowocowy (150ml)

 

 

chleb z żurawiną (35g), masło (5g)

 ser biały (20g) dżem (20g), kakao (150ml), winogrona  (100g)

Alergeny

1,3

1,2,3,7

1,3

Czwartek

17.10.2024

zupa mleczna- musli (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), szynka (20g), mozzarella (20g), pomidor (20g), ogórek (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie : owoce suszone  (100g)

zupa z brokułów i ziemniakami (200ml)               

makaron (100g), gulasz z indyka   (80g), marchewka junior (80g), kompot owocowy (150ml)

 

pieczywo (35g) z masłem (5g) parówki z cielęciną (50g) ketchup (10g), ogórek kiszony  (20g) jabłko (100g)

Alergeny

1,2,3

1,3,7

1,3

Piątek

18.10.2024

zupa mleczna – zacierka (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g),  serek kanapkowy(20g), sałata (20g), papryka (20g), herbata owocowa (150ml)

II Śniadanie : mix owoców (100g)

zupa pomidorowa z ryżem  (200ml)               

ziemniaki (100g), paluszki rybne (80g), sos koktajlowy (20g) surówka z kapusty kiszonej  (80g) kompot wiśniowy (150ml)

               

sok tłoczony (150ml), babeczka z owocami (30g), banan (100g)

Alergeny

1,3

1,6,7

1,2,3

 

Jadłospis 7-11/10/2024

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

07.10.2024

zupa mleczna – kasza manna(150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g),  humus  (20g),  ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną  (150ml)

II śniadanie: jabłko (100g)              

zupa z soczewicy z ziemiankami (200ml)

makaron (100g), ser biały  z truskawkami (80g) ,  marchewka do chrupania (80g) kompot wieloowocowy (150ml)

 

pieczywo (35g), masło (5g) ser kozi (20g) szynka (20g), papryka (20g) sałata (20g) kawa zbożowa  (150ml), banan (100g)

Alergeny

1,3

1,2, 3,7

1,3

Wtorek

08.10.2024

kakao (150ml), bułka kukurydziana (25g), masło (5g), pasztet drobiowy (20g), (20g),  serek kanapkowy (20g) rzodkiewka (20g), ogórek kiszony(20g),  herbata z cytryną  i miodem(150ml)

II śniadanie: mix owoców(100g)

zupa pieczarkowa z makaronem  (200ml)

ziemniaki (100g), pulpet drobiowy (80g) fasolka szparagowa (80g) kompot porzeczkowy (150ml)

 

bułeczka hot dog (35g), parówka (50g), ketchup (5g) herbata owocowa (150ml) mix warzyw (40g) jabłko (100g)

Alergeny

1,3,9

1,2, 3,7

1,3

Środa

09.10.2024

 

zupa mleczna- makaron zwierzątka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), papryka (20g), roszpunka (15g),  rumianek  (150ml)                

II śniadanie: banan (100g) ciastka domowe (30g)

zupa krem z dyni (200ml) groszek ptysiowy (20g)

pierogi z mięsem (180g) surówka z selera naciowego, ogórków kiszonych z jabłkiem i marchewką (80g), kompot owocowy (150ml)

 

chleb (35g),  masło (5g), żywiecka (20g), miód,  pomidor (20g)  kiełki (15g) kakao (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,3

1,3,7

1,3,9

Czwartek

10.10.2024

zupa mleczna- granola (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), paluszek serowy (20g), papryka (20g), sałata  (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: banan (100g)                             

zupa koperkowa z ziemniakami  (200ml)

kasza jęczmienna (100g), gulasz z polędwiczek wieprzowych (80g),  ogórek świeży (80g) kompot owocowy (150ml)

 

herbata (150ml), pieczywo (35g), masło (5g) łosoś wędzony(20g), serek biały (20g) ogórek kiszony (20g) śliwka(100g)

Alergeny

1,3

1,3,7

1,3,6

Piątek

11.10.2024

zupa mleczna – płatki owsiane(150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), ser salami (20g), sałata (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g)

zupa zacierkowa (200ml) 

ziemniaki (100g), smażona miruna (80g),  surówka z białej kapusty  (40g) kukurydza (40g) kompot wiśniowy (150ml)

 

serek waniliowy (150g ) wafle zbożowe (30g), banan (100g)

Alergeny

1, 3

1,2,6,7

1,3

 

 

 

INFORMACJA O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
, orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)

Skip to content