W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości
Jadłospis 25-29/09/2023
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 25.09.2023 | zupa mleczna – zacierka (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g), schab pieczony (20g), pomidor (20g), ogórek kiszony (20g), papryka (20g), herbata z cytryną (20g) II śniadanie: maliny (100g) | zupa jarzynowa z pomidorami i z ziemniakami (200ml) zapiekanka z makaronem pene, kurczakiem w sosie śmietanowym (180g), ser żółty (20g), papryka (80g), kompot owocowy (150ml) | pieczywo mieszane (35g), masło (5g), serek kanapowy (20g), szynka (20g), ogórek (20g), sałata (15g), rzodkiewka (20g), kawa zbożowa (150ml), śliwka (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,3,7 | 1,3 |
Wtorek 26.09.2023 | Kakao (150ml), kajzerka (25g), parówka (20g), ser żółty (20g), ketchup (10g), papryka (20g) II śniadanie: jabłko (100g), ciastka zbożowe bez cukru (20g) | zupa pieczarkowa z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), kotlet z piersi indyka (80g), bukiet warzyw na parze (80g), kompot porzeczkowy (150ml) | kasza manna (150ml) z musem truskawkowym (20g), podpłomyki (20g), gruszka (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,2, 3,7 | 1,3 |
Środa 27.09.2023
| zupa mleczna- płatki owsiane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) wędlina drobiowa (20g), ser biały (20g), powidła (20g), pomidorki koktajlowe (20g), sałata (15g), papryka (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: brzoskwinia (100g) | zupa krem z dyni (200ml) z grzankami (20g) kluski śląskie (100g), klopsik wieprzowo-wołowy w sosie koperkowym (80g), fasolka na parze (80g), kompot owocowy (150ml) | bułka maślana (25g), koktajl bananowy (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,2,3,7 | 1,3 |
Czwartek 28.09.2023 | zupa mleczna- kasza kuskus (150ml), pieczywo mieszane (35g), masło (5g), kiełbasa z indyka (20g), kabanosy (20g), pomidor (20g), papryka (20g), kiełki (15g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie śliwka (100g) | zupa kapuśniak z ziemniakami (200ml) ryż (100g) z prażonym jabłkiem (80g), serem białym (80g) i cynamonem, marchewka do chrupania (80g), kompot śliwkowy (150ml) | Kajzerka (25g) z masłem (5g), żywiecka (20g), pasztet wegański (20g), ogórek (20g), papryka (20g), rzodkiewka (20g), kakao (20g), banan (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,3,7 | 1,3 |
Piątek 29.09.2023 | zupa mleczna -płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) polędwica (20g), serek śniadaniowy (20g), pomidor (20g), sałata (15g), kiełki (15g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: banan (100g) | zupa wiedeńska (150ml) ziemniaki (100g), paluszki rybne (80g), sos czosnkowy (20g), surówka z ogórka kiszonego, groszku i kukurydzy (80g), kompot wiśniowy (150ml) | ciasto marchewkowe (50g), mleko (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,2,3,6,7 | 1,2,3 |
Jadłospis 2-6/10/2023
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 2.10.2023 | zupa mleczna – płatki jaglane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), ser mocarella (20g), sałata (15g), ogórek(20g), pomidor (20g) , mięta z cytryną (150ml) II śniadanie: melon, jabłko (100g) | zupa grochowa z ziemiankami (200ml) makaron (100g), spaghetti z mięsa wieprzowego (80g), ser żółty (20g), papryka (80g) kompot wieloowocowy (150ml) | pieczywo (35g), masło (5g), pasta z ryby (20g), pasztet drobiowy (20g), herbata (150ml), ogórek kiszony (20g), rzodkiewka. |
Alergeny | 1,3 | 1,3,7 | 1,3,6 |
Wtorek 3.10.2023 | kawa inka (150ml), grahamka (25g), masło (5g), schab pieczony (20g), serek śniadaniowy (20g), pomidor (20g), kiełki (15g), ogórek (20g) II śniadanie: maliny (100g) | zupa krem z papryki (200ml) z grzankami (20g) pierogi z białym serem (100g), mus z truskawek ,surówka z marchewki i brzoskwini, żurawiną (80g) kompot porzeczkowy (150ml) | zapiekanka (25g) z serem (20g) i szynką (20g) , ketchup (10g), herbata owocowa (150ml), banan (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,2, 3,7 | 1,3 |
Środa 4.10.2023
| zupa mleczna- płatki żytnie (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica drobiowa (20g) , ser żółty (20g), papryka (20g), roszpunka (15g), rzodkiewka (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: jabłko (100g) | zupa rosołowa z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), kotlet schabowy (80g), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki w sosie jogurtowo-ziołowym (80g) kompot śliwkowy (150ml)
| chleb z żurawiną (35g), pasta z białego sera (20g) dżem (20g), kakao (150ml), brzoskwinia (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,2,3,7 | 1,3 |
Czwartek 5.10.2023 | zupa mleczna- musli (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), pasta z jajka i awokado (20g), szczypior (15g), pomidor (20g), ogórek kiszony (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie banan (100g) | barszcz ukraiński z ziemniakami (200ml) kasza gryczana (100g), pulpet drobiowy (80g), sos pieczarkowy, buraczki (80g), kompot owocowy (150ml) | bułka (25g) z masłem (5g), (20g) szynka drobiowa (20g), papryka (20g) serek capri (20g), papryka (20g), ogórek (20g), kiełki (20g), kawa zbożowa (150ml), jabłko (150g) |
Alergeny | 1,2,3 | 1,2, 3,7 | 1,3 |
Piątek 6.10.2023 | zupa mleczna – kasza kukurydziana (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g) , serek kanapkowy (20g), sałata (20g), ogórek, papryka (20g), herbata owocowa (150ml) mix owoców (100g | zupa ryżanka (200ml) ziemniaki (100g), pieczony łosoś (80g), surówka z kiszonej kapusty (80g) kompot wiśniowy (150ml)
| jogurt pitny (150ml), mini drożdżówka (50g), banan (100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,2,6,7 | 1,2,3 |
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
, orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
