W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości
Jadłospis 11-14/08/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 11.08.2025 | Zupa mleczna – musli (150ml) Chleb wielozbożowy i pszenny (35g), szynka(20g), humus (20g),masło (5g) papryka (20g), sałata (15g), herbata z cytryną (150ml). II Śniadanie: malina (100g) | Zupa ogórkowa z ziemniakami (200ml) Makaron (100g), ser biały (80g), mus z truskawek (20g) marchewka do chrupania (40g), brzoskwinia (40g) sok tłoczony (150ml)
| Chleb pełnoziarnisty (35g), masło (5g), polędwica (20g), ser mozzarella (20g), pomidorki koktajlowe (20g),ogórek zielony (20g), herbata owocowa (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Wtorek 12.08.2025 | Zupa mleczna –kasza kukurydziana na mleku (150ml) Chleb słonecznikowy i pszenny (35g), masło (5g) żywiecka (20g), ser salami(20g) pomidor (20g), roszpunka (20g), herbata miętowa (150ml) II Śniadanie: morela, wafle ryżowe (100g) | Zupa zacierkowa (200ml) Ziemniaki pieczone (100g) panierowany filet z kurczaka (80g), surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka (80g), kompot wiśniowy (150ml)
| Smoothie z mango i banana (150ml) chałka (25g) arbuz (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,9 | 1,7 |
Środa 13.08.2025
| Zupa mleczna – płatki orkiszowe (150ml) Pieczywo mieszane (35g), masło (5g), pierś z kurczaka (20g), serek kanapkowy (20g), pomidor (20g), rzodkiewka (20g), herbata rumiankowa (150ml) II Śniadanie: melon (100g) | Zupa grochowa z ziemniakami (200ml) Kasza bulgur (100g), bitki wieprzowe (80g), mizeria z jogurtem (80g) mięta z cytryną (150ml) | Bułka (25g) z masłem (5g) pasta z jajka z awokado (20g), szynka (20g), papryka(20g) szczypior (20g) kakao (150ml) winogrona (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,3,7 |
Czwartek 14.08.2025 | Zupa mleczna – makaron na mleku (150ml) Chleb staropolski i pszenny (35g), masło (5g), krakowska (20g), ser żółty (20g), sałata (20g), pomidor (20g) herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: arbuz (100g) | Zupa pomidorowa z ryżem (200ml) Ziemniaki (100g), pulpet z indyka (80g), fasolka szparagowa (80g) mięta z cytryną (150ml) | Serek waniliowy(150ml), rogal maślany (25g), nektarynka (100g) herbata owocowa (150ml) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
WYKAZ ALERGENÓW
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W salach dostępna jest woda źródlana
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

