Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości  

 Jadłospis 11-14/08/2025

 

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

11.08.2025

Zupa mleczna – musli (150ml)

Chleb wielozbożowy i pszenny (35g), szynka(20g), humus (20g),masło (5g) papryka  (20g), sałata (15g),  herbata z cytryną (150ml).

II Śniadanie: malina (100g)

Zupa ogórkowa  z ziemniakami (200ml)

Makaron (100g), ser biały (80g), mus z truskawek (20g) marchewka do chrupania (40g), brzoskwinia (40g) sok tłoczony  (150ml)

 

Chleb pełnoziarnisty (35g), masło (5g), polędwica (20g), ser mozzarella (20g), pomidorki koktajlowe (20g),ogórek zielony (20g), herbata owocowa (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Wtorek

12.08.2025

Zupa mleczna –kasza kukurydziana  na mleku (150ml)

 Chleb słonecznikowy i pszenny (35g), masło (5g) żywiecka (20g), ser salami(20g) pomidor (20g), roszpunka (20g), herbata miętowa (150ml)

II Śniadanie: morela, wafle ryżowe (100g)

Zupa zacierkowa (200ml)

Ziemniaki pieczone (100g) panierowany filet z kurczaka (80g), surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka  (80g), kompot wiśniowy (150ml)

 

Smoothie z mango i banana (150ml) chałka (25g) arbuz (100g)

Alergeny

1,7

1,3,9

1,7

Środa

13.08.2025

 

Zupa mleczna – płatki orkiszowe (150ml)

Pieczywo mieszane (35g), masło (5g), pierś z kurczaka (20g), serek kanapkowy (20g), pomidor (20g), rzodkiewka (20g), herbata rumiankowa (150ml)

II Śniadanie: melon (100g)

Zupa grochowa z ziemniakami (200ml)

Kasza bulgur (100g), bitki wieprzowe (80g),  mizeria z jogurtem (80g) mięta z cytryną  (150ml)

Bułka  (25g) z masłem (5g)  pasta  z jajka  z awokado (20g), szynka (20g), papryka(20g) szczypior (20g) kakao (150ml) winogrona (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,3,7

Czwartek

14.08.2025

Zupa mleczna – makaron na mleku   (150ml)

Chleb staropolski i pszenny (35g), masło (5g), krakowska  (20g), ser żółty (20g), sałata (20g),  pomidor (20g)  herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: arbuz (100g)

Zupa pomidorowa z ryżem (200ml)

Ziemniaki  (100g), pulpet z indyka (80g),  fasolka szparagowa (80g) mięta z cytryną  (150ml)

Serek waniliowy(150ml), rogal maślany  (25g), nektarynka (100g) herbata owocowa (150ml)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

 

WYKAZ ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

W salach dostępna jest woda źródlana

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Przejdź do treści