Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości  

Jadłospis 22-25/04/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Wtorek

22.04.2025

zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g), powidła (20g), ogórek zielony (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml)

II śniadanie: suszone owoce, banan

(100g)   

zupa jarzynowa z ziemniakami (200ml)

placki z jabłkiem i cukrem pudrem (80g) brzoskwinia (80g) kompot owocowy (150ml)

pieczywo (30g), masło (5g), sopocka (20g),

 sałata (15g), papryka (20g) kawa zbożowa,(150ml) kiwi (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Środa

23.04.2025

 

zupa mleczna- ryż na mleku   (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) wędlina drobiowa (20g), salami (20g), papryka (20g), ogórek kiszony (20g), herbata owocowa (150ml)

II Śniadanie: jabłko  (100g)

kapuśniak z ziemniakami  (200ml)

makaron(100g), ser biały (80g) mus z truskawek (80g), marchewka do chrupania (80g) kompot wieloowocowy (150ml)

 

bułka kajzerka (50g) z masłem (5g) kabanosy drobiowe (50g) pomidorki koktajlowe (30g)  herbata z cytryną (150ml) banan (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Czwartek

25.04.2025

kakao (150ml), bułka kukurydziana (25g) z masłem (10g), serek kanapkowy (150g), krakowska (20g), ogórek (20g), kiełki (15g) herbata z cytryną (150ml)

 II śniadanie: winogrono (100g)

rosół z makaronem (200ml)

ziemniaki (100g), kotlet mielony (80g), buraczki zasmażane (80g)  kompot porzeczkowy (150ml)

pieczywo (35g) z masłem (10g), pasta z jajka i awokado (20g), szynka (20g), pomidor (20g), sałata (15g), papryka (20g), kawa zbożowa (150ml), gruszka(100g)

Alergeny

1,3

1,3,9

1,3,7

Piątek

26.04.2025

zupa mleczna – płatki orkiszowe (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (10g), miód  (20g), szynka drobiowa (20g), roszpunka (15g), pomidor (20g), herbata rumiankowa (150ml)

II śniadanie: mix owoców (100g)

zupa ogórkowa z ryżem  (200ml)

ziemniaki (100g), smażona miruna (80g), surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka  (80g) , kompot wieloowocowy (150ml)

serek waniliowy  (150ml), wafle kukurydziane  (30g) jabłko (100g) herbata owocowa (150ml)

Alergeny

1,7

1,4,7,9

7

Jadłospis 14-18/04/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

14.04.2025

zupa mleczna – płatki ryżowe (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek naturalny  (20g),  ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną  (150ml)

II śniadanie: jabłko (100g)

zupa z  fasolką szparagową z ziemniakami   (200ml)

ryż (100g) pierś z kurczaka w sosie curry (80g) marchewka juniorka ( 80g) kompot wieloowocowy (150ml)

kajzerka (25g) parówka  (50g)  ketchup (10g),  papryka, herbata owocowa (150ml), banan (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Wtorek

15.04.2025

kakao (150ml), bułka orkiszowa  (25g), masło (5g), pasztet drobiowy (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), ogórek kiszony (20g),  herbata z cytryną (150ml)

II śniadanie: mazurek, mix owoców (100g)

grochowa z ziemniakami (200ml)

kasza gryczana  (100g), duszony klopsik z fileta indyka w sosie pomidorowym  (80g), surówka z sałaty lodowej, pomidorki koktajlowe, papryka, prażone pestki słonecznika, oliwki, sos winegret (80g)  kompot owocowy (150ml

 

pieczywo mieszane (35g) masło (5g) ser żółty (20g) pomidor (20g) mleko (150g) gruszka (100g)

Alergeny

1,3,7

1,3,7,9

1,7

Środa

16.04.2025

 

zupa mleczna- zacierka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser salami (20g), pomidor (20g), rukola (15g),  melisa  (150ml)  II śniadanie: kiwi (100g)

 zupa pieczarkowa z makaronem  (200ml)

ziemniaki (100g), smażony kotlet schabowy (80g),  mizeria z jogurtem (80g) sok tłoczony (150ml)

 

kisiel z jabłkiem  (150g) chrupki kukurydziane (50g), winogrona (100g) rumianek  (150ml)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1

Czwartek

17.04.2025

zupa mleczna – (150ml) – kasza manna  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), serek kanapkowy (20g), papryka (20g), sałata  (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: melon  (100g)

pomidorowa z ryżem  (200ml)

ziemniaki (100g) kotlet z jajka (80g) mieszanka warzyw na parze  (80g)  kompot owocowy (150ml)

 

chleb (35g),  masło (5g), żywiecka (20g), twarożek z brzoskwinią (20g) rzodkiewka (20g)  ogórek (20g) mleko (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Piątek

18.04.2025

zupa mleczna – płatki owsiane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), dżem (20g), ser żółty  (20g), roszpunka (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml)

 II śniadanie: mix owoców (100g)

krupnik   (200ml)

ziemniaki (100g), pieczone paluszki rybne (80g), surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka (80g) kompot wiśniowy (150ml)

 

soczek owocowy (150g ) herbatniki (30g), banan (100g)

Alergeny

1, 7

1,4,7,9

1,3,7

WYKAZ ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

W salach dostępna jest woda źródlana

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Przejdź do treści