Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości  

Jadłospis 23-27/06/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

23.06.2025

zupa mleczna – płatki ryżowe (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), humus (20g), ogórek (20g), papryka (20g), herbata z cytryną (150ml)

II śniadanie: gofry z bitą śmietaną i konfiturą owocami świeżymi (100g)   

 

zupa fasolowa z ziemiankami (200ml)

kluski leniwe z polewą z masła i bułki tartej (150g), surówka z marchewki, ananasa i żurawiny (80g), kompot wieloowocowy (150ml)

 

pieczywo (35g) masło (5g) polędwica (25g)  ser mozzarella (20g) pomidor (20g), bazylia (10g) herbata owocowa (150ml), banan (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Wtorek

24.06.2025

kakao (150ml), bułka orkiszowa  (25g), masło (5g), szynka (20g), (20g), ser bały (20g) sałata (20g), pomidor  koktajlowy (20g), rumianek  (150ml)

II śniadanie: mix owoców(100g) chrupki  (20g)

zupa wiedeńska (200ml)

ziemniaki (100g), smażony kotlet schabowy (80g), mizeria z jogurtem (80g)  lemoniada z miodem (150ml)

 

smoothie z truskawek (150ml) chałka (25g) arbuz (100g) 

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Środa

25.06.2025

 

zupa mleczna- płatki jaglane  (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), ogórek (20g), roszpunka (15g), melisa (150ml) 

II śniadanie: banan (100g)

zupa koperkowa z ziemniakami (200ml)

makaron (100g), spaghetti z mięsa wieprzowego (80g), papryka (80g)  kompot owocowy (150ml)

 

chleb (35g),  masło (5g), żywiecka (20g), twarożek ze szczypiorkiem (20g) rzodkiewka (20g)  (20g) kawa zbożowa (150ml), brzoskwinia 100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Czwartek

26.06.2025

zupa mleczna- musli  (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), paluszek serowy (20g), papryka (20g), sałata (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: melon (100g)

zupa krem z zielonego groszku (200ml) grzanki (20g)

ryż (100g) kurczak z curry (80g)  marchewka junior (80g) mięta z cytryną (150ml)

 

chleb (35g),  masło (5g), szynka (20g), pasta z tuńczyka (20g) ogórek kiszony (20g) pomidorki  koktajlowe (20g) herbata owocowa (150ml), jabłko(100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,4,7

Piątek

27.06.2025

zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), ser salami (20g), roszpunka (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml)

 II śniadanie: mix owoców (100g)

zupa pomidorowa z makaronem  (200ml)

ziemniaki (100g), pieczone kotlety rybne (80g) surówka z kapusty kiszonej (80g) kompot wiśniowy (150ml)

 

mix ciastek zbożowych (60g) soczek jabłkowy (200ml) banan (100g)

Alergeny

1, 7

1,3,4,7,9

1,7

 

 

Jadłospis 16-20/06/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

16.06.2025

zupa mleczna – kasza manna (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), schab pieczony (20g), serek naturalny  (20g),  ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną  (150ml)

II śniadanie: truskawki (100g)               

zupa ogórkowa  z ziemniakami (200ml)

ryż (100g), ser biały (80g), prażone jabłka z cynamonem (80g)  marchewka  do chrupania (80g),

kompot porzeczkowy (150ml)

bułka  (25g) masło (5g) parówka (50g), ketchup (5g) herbata owocowa (150ml) mix warzyw (40g) arbuz (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Wtorek

17.06.2025

kakao (150ml), bułka orkiszowa  (25g), masło (5g), szynka (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), ogórek małosolny (20g),  

herbata miętowa (150ml)

II śniadanie: mix owoców(100g) chrupki kukurydziane (20g)

KUCHNIA POMORZA

zupa dziadowska  (200ml)

ziemniaki (100g), filet z ryby miruny  (80g), surówka z kapusty kiszonej  (80g) kompot owocowy (150ml

chleb na zakwasie (35g),  masło (5g),sałatka – śledź pod pierzynką (30g)  herbata (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,3,4,9

1,4,7

Środa

18.06.2025

 

zupa mleczna- płatki żytnie  (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), pomidor (20g), roszpunka (15g),  melisa  (150ml)   

II śniadanie: truskawki  (100g)

zupa jarzynowa z kaszą kuskus   (200ml)

ziemniaki (100g), smażony filet z kurczaka (80g), surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwinią (80g) kompot owocowy (150ml

mleko (150ml)  andruty z kajmakiem wyrób własny  (50g), winogrona (100g)

Alergeny

1,7

1,3,9

1,7

Piątek

20.06.2025

zupa mleczna – płatki  kukurydziane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), dżem (20g), wędlina (20g), papryka  (20g), herbata owocowa (150ml)

 II śniadanie: mix owoców (100g)

ryżanka  (200ml)

ziemniaki (100g), paluszki rybne (80g mix warzyw na parze (80g) sok tłoczony  (150ml)

jogurt (150g ) ciastka zbożowe  (30g), banan (100g)

Alergeny

1, 7

1,4,5,9

1,7

 

WYKAZ ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

W salach dostępna jest woda źródlana

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Przejdź do treści