W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości
Jadłospis 22-25/04/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Wtorek 22.04.2025 | zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g), powidła (20g), ogórek zielony (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: suszone owoce, banan (100g) | zupa jarzynowa z ziemniakami (200ml) placki z jabłkiem i cukrem pudrem (80g) brzoskwinia (80g) kompot owocowy (150ml) | pieczywo (30g), masło (5g), sopocka (20g), sałata (15g), papryka (20g) kawa zbożowa,(150ml) kiwi (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Środa 23.04.2025
| zupa mleczna- ryż na mleku (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g) wędlina drobiowa (20g), salami (20g), papryka (20g), ogórek kiszony (20g), herbata owocowa (150ml) II Śniadanie: jabłko (100g) | kapuśniak z ziemniakami (200ml) makaron(100g), ser biały (80g) mus z truskawek (80g), marchewka do chrupania (80g) kompot wieloowocowy (150ml)
| bułka kajzerka (50g) z masłem (5g) kabanosy drobiowe (50g) pomidorki koktajlowe (30g) herbata z cytryną (150ml) banan (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Czwartek 25.04.2025 | kakao (150ml), bułka kukurydziana (25g) z masłem (10g), serek kanapkowy (150g), krakowska (20g), ogórek (20g), kiełki (15g) herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: winogrono (100g) | rosół z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), kotlet mielony (80g), buraczki zasmażane (80g) kompot porzeczkowy (150ml) | pieczywo (35g) z masłem (10g), pasta z jajka i awokado (20g), szynka (20g), pomidor (20g), sałata (15g), papryka (20g), kawa zbożowa (150ml), gruszka(100g) |
Alergeny | 1,3 | 1,3,9 | 1,3,7 |
Piątek 26.04.2025 | zupa mleczna – płatki orkiszowe (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (10g), miód (20g), szynka drobiowa (20g), roszpunka (15g), pomidor (20g), herbata rumiankowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | zupa ogórkowa z ryżem (200ml) ziemniaki (100g), smażona miruna (80g), surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka (80g) , kompot wieloowocowy (150ml) | serek waniliowy (150ml), wafle kukurydziane (30g) jabłko (100g) herbata owocowa (150ml) |
Alergeny | 1,7 | 1,4,7,9 | 7 |
Jadłospis 14-18/04/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 14.04.2025 | zupa mleczna – płatki ryżowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek naturalny (20g), ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: jabłko (100g) | zupa z fasolką szparagową z ziemniakami (200ml) ryż (100g) pierś z kurczaka w sosie curry (80g) marchewka juniorka ( 80g) kompot wieloowocowy (150ml) | kajzerka (25g) parówka (50g) ketchup (10g), papryka, herbata owocowa (150ml), banan (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Wtorek 15.04.2025 | kakao (150ml), bułka orkiszowa (25g), masło (5g), pasztet drobiowy (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), ogórek kiszony (20g), herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: mazurek, mix owoców (100g) | grochowa z ziemniakami (200ml) kasza gryczana (100g), duszony klopsik z fileta indyka w sosie pomidorowym (80g), surówka z sałaty lodowej, pomidorki koktajlowe, papryka, prażone pestki słonecznika, oliwki, sos winegret (80g) kompot owocowy (150ml
| pieczywo mieszane (35g) masło (5g) ser żółty (20g) pomidor (20g) mleko (150g) gruszka (100g) |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Środa 16.04.2025
| zupa mleczna- zacierka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser salami (20g), pomidor (20g), rukola (15g), melisa (150ml) II śniadanie: kiwi (100g) | zupa pieczarkowa z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), smażony kotlet schabowy (80g), mizeria z jogurtem (80g) sok tłoczony (150ml)
| kisiel z jabłkiem (150g) chrupki kukurydziane (50g), winogrona (100g) rumianek (150ml) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1 |
Czwartek 17.04.2025 | zupa mleczna – (150ml) – kasza manna pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), serek kanapkowy (20g), papryka (20g), sałata (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: melon (100g) | pomidorowa z ryżem (200ml) ziemniaki (100g) kotlet z jajka (80g) mieszanka warzyw na parze (80g) kompot owocowy (150ml)
| chleb (35g), masło (5g), żywiecka (20g), twarożek z brzoskwinią (20g) rzodkiewka (20g) ogórek (20g) mleko (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Piątek 18.04.2025 | zupa mleczna – płatki owsiane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), dżem (20g), ser żółty (20g), roszpunka (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | krupnik (200ml) ziemniaki (100g), pieczone paluszki rybne (80g), surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka (80g) kompot wiśniowy (150ml)
| soczek owocowy (150g ) herbatniki (30g), banan (100g) |
Alergeny | 1, 7 | 1,4,7,9 | 1,3,7 |
WYKAZ ALERGENÓW
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W salach dostępna jest woda źródlana
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

