Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

Przedszkole nr 385

Strona główna / Bez kategorii / Wiem, co jem

Wiem, co jem

  • przez

W naszym przedszkolu realizujemy warszawski program „Wiem, co jem – przedszkolne koło kulinarne”. W ramach realizacji programu w okresie wrzesień – grudzień zostały podjęte z dziećmi następujące działania:

 

  1. Kulinarne powitania pór roku
  • Wrzesień 2023 gr 1,2,3,4 (trzy i czterolatki) – kiszenie ogórków; gr 5,6,7,8 (pięcio i sześciolatki – kiszenie kapusty)
  • Grudzień 2023 – zimowe przetwory w walce z przeziębieniem. Smakowe lotto – jaki smak kryje się w danym przetworze. Porównywanie konfitur, dżemów i powideł. Grupy starsze (pięcio i sześciolatki wypełniały kartę smaków, grupy młodsze trzy i czterolatków wskazywały na obrazku odpowiedni owoc).

 

  1. Prezentacja Kuchni świata
  • Październik – kuchnia włoska
  • Prezentacja „Kuchnia włoska” dla wszystkich grup – materiały wiem, com jem
  • Drugie śniadanie koreczki robione samodzielnie przez wszystkie dzieci (bazylia, ser feta, pomidorki) oraz degustacja wędlin i oliwek
  • Grupy czterolatków, pięciolatków i sześciolatków przygotowywały makaron pene z pesto bazyliowe (pierwszy raz używaliśmy na kółku kuchenki elektrycznej).
  • Listopad – kuchnia grecka
  • Prezentacja „Kuchnia grecka” dla wszystkich grup – materiały „wiem, com jem”.
  • Drugie śniadanie pasta Ktipiti z fety, ziół i oliwy – robiona samodzielnie przez wszystkie dzieci (materiały „Wiem, co jem”).
  • Podwieczorek – pomarańcze, jogurt grecki z miodem i figami.
  • Kółko kulinarne:
    • Trzylatki – kulki chałwowe (materiały własne);
    • Czterolatki i pięciolatki sałatka pantzaria (materiały „wiem, co jem”);
    • Sześciolatki sałatka Horiatiki (materiały „wiem, co jem”).
  • Grudzień – kuchnia skandynawska
    • Prezentacja „Kuchnia skandynawska” dla wszystkich grup – materiały „wiem, com jem”.
    • Drugie śniadanie bułeczki Kanelbullar (bułeczka cynamonowa).
    • Podwieczorek – smorrebrod (pieczywo żytnie z dodatkami – pasta z avocado, twarożek, jajko na twardo, łosoś, wędlina, ogórek, pomidor, kiełki) – wszystkie dzieci samodzielnie komponowały kanapki.
    • Kółko kulinarne – zapiekanka św. Mikołaja – Laxpudding (materiały „Wiem, co jem”) grupy cztero, pięcio i sześciolatków.

  1. Świąteczne pierniczki
  • Dzieci trzyletnie i czteroletnie przygotowywały tradycyjne świąteczne pierniczki.

      

Skip to content