Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości  

 

Jadłospis 10-14/03/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

10.03.2025

zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek naturalny  (20g),  ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną  (150ml)

II śniadanie: banan (100g)

kapuśniak  z ziemniakami (200ml)

makaron (100g), mięso wieprzowe do spaghetti (80g), ser żółty (20g) papryka (80g), kompot porzeczkowy (150ml)

 

 

bułka (25g) masło (5g) parówka (50g), ketchup (5g) herbata owocowa (150ml) mix warzyw (40g) jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1

Wtorek

11.03.2025

kakao (150ml), bułka orkiszowa  (25g), masło (5g), szynka (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), ogórek kiszony (20g),  herbata z cytryną (150ml)

II śniadanie: mix owoców(100g)

zupa wiedeńska  (200ml)

ziemniaki (100g), smażony filet z kurczaka (80g),  surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy z dipem jogurtowo-majonezowym (80g) kompot wiśniowy (150ml

 

budyń (150g)  chrupki kukurydziane (50g), winogrona (100g) herbata owocowa (150ml)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Środa

12.03.2025

 

zupa mleczna- zacierka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), pomidor (20g), roszpunka (15g),  melisa  (150ml)   

II śniadanie: kiwi  (100g)

zupa grochowa z ziemiankami (200ml)

kluski leniwe (150g) polewa z masła i bułki tartej (80g),  surówka z marchewki, jabłka i wiórek kokosowych  (80g),  kompot wieloowocowy (150ml)

 

chleb (35g),  masło (5g), żywiecka (20g), pasta z jajka i awokado (20g)  szczypior (20g)  ogórek (20g) mleko (150ml), gruszka (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,3,7

Czwartek

13.03.2025

zupa mleczna granola (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), paluszek serowy (20g), pomidor (20g), sałata  (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: melon  (100g)

zupa krem z papryki  (200ml) grzanki (20g)

kasza jęczmienna (100g), schab w sosie własnym (80g), bukiet warzyw, kukurydza na parze (80g) kompot owocowy (150ml)

 

mięta (150ml), pieczywo (35g), masło (5g) łosoś wędzony (20g), szynka  (20g) ogórek (20g) jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,4,7

Piątek

14.03.2025

zupa mleczna – płatki owsiane(150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), ser salami (20g), roszpunka (20g), papryka  (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g)

pomidorowa z makaronem  (200ml)

ziemniaki (100g), pieczony pulpet z dorsza (80g surówka z kapusty kiszonej (80g) kompot wiśniowy (150ml)

 

serek waniliowy (150g ) bułka maślana (30g), banan (100g) rumianek (150ml)

 

 

Alergeny

1, 7

1,3,4,7,9

1,7

 

Jadłospis 3-07/03/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

03.03.2025

zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g),  serek kanapowy  (20g), sałata (15g), pomidor (20g),  mięta z cytryną  (150ml)

II śniadanie: jabłko (100g)   

zupa krem z batatów (200ml) grzanki(20g)

kopytka (100g) gulasz z polędwiczek wieprzowych (80g) ogórek kiszony (80g) kompot wieloowocowy (150ml)

zapiekanka (25g) z serem  (20g) i szynką (20g) , ketchup (10g),  papryka, herbata owocowa (150ml), banan (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Wtorek

04.03.2025

kawa inka (150ml), bułka kukurydziana (25g), masło (5g), schab pieczony (20g), serek capri (20g) rzodkiewka (20g), kiełki (15g), herbata z cytryną i miodem(150ml)

II śniadanie: mix owoców(100g)

rosół z makaronem (200ml)

ziemniaki (100g), kotlet mielony  (80g),  buraczki zasmażane (80g) kompot śliwkowy (150ml)

 

mini pączki (50g), mleko (180ml) jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Środa

05.03.2025

 

zupa mleczna- płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g),  humus (20g) , ser żółty (20g), papryka (20g), pomidor(20g), rumianek  (150ml)               

II śniadanie: banan (100g)

zupa ogórkowa z ziemiankami  na warzywnym wywarze (200ml)

makaron (100g), ser biały  z truskawkami (80g) ,  marchewka do chrupania (80g)

chleb (35g),  masło (5g), pasta z ryby (20g) jajko, ogórek (20g) szczypior (15g)  herbata z cytryną (150ml), kiwi (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,3,4,7

Czwartek

06.03.2025

zupa mleczna- musli (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pasztet (20g),  salami (20g), sałata (20g), ogórek kiszony (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: melon (100g)                 

zupa kalafiorowa z ziemniakami  (200ml),

ryż (100g) kurczak w sosie słodko-kwaśnym (80g),  sałata z dipem śmietanowym (80g) kompot owocowy (150ml)

 

 

kawa zbożowa (150ml), chleb z żurawiną (25g), masło (5g)  ser biały (20g), konfitura (20g), papryka (20g) mandarynka (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Piątek

07.03.2025

zupa mleczna – płatki owsiane(150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), kabanosy (20g), sałata (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g)

zupa ryżanka (200ml)       

ziemniaki (100g), smażona miruna (80g), surówka z białej kapusty (80g) kompot wiśniowy (150ml)

 

smoothie z mango (150ml) herbatniki (50g),  winogrona (100g)

Alergeny

1, 7

1,3,4,9

1,7

Jadłospis 24-28/02/2025

WYKAZ ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiakii produkty pochodne.
  3. Jajai produkty pochodne.
  4. Rybyi produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Sojai produkty pochodne.
  7. Mlekoi produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seleri produkty pochodne.
  10. Gorczycai produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamui produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarkii siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubini produkty pochodne.
  14. Mięczakii produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

W salach dostępna jest woda źródlana

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Przejdź do treści