W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości
Jadłospis 10-14/03/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 10.03.2025 | zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek naturalny (20g), ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: banan (100g) | kapuśniak z ziemniakami (200ml) makaron (100g), mięso wieprzowe do spaghetti (80g), ser żółty (20g) papryka (80g), kompot porzeczkowy (150ml)
| bułka (25g) masło (5g) parówka (50g), ketchup (5g) herbata owocowa (150ml) mix warzyw (40g) jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1 |
Wtorek 11.03.2025 | kakao (150ml), bułka orkiszowa (25g), masło (5g), szynka (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), ogórek kiszony (20g), herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: mix owoców(100g) | zupa wiedeńska (200ml) ziemniaki (100g), smażony filet z kurczaka (80g), surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy z dipem jogurtowo-majonezowym (80g) kompot wiśniowy (150ml
| budyń (150g) chrupki kukurydziane (50g), winogrona (100g) herbata owocowa (150ml) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Środa 12.03.2025
| zupa mleczna- zacierka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), pomidor (20g), roszpunka (15g), melisa (150ml) II śniadanie: kiwi (100g) | zupa grochowa z ziemiankami (200ml) kluski leniwe (150g) polewa z masła i bułki tartej (80g), surówka z marchewki, jabłka i wiórek kokosowych (80g), kompot wieloowocowy (150ml)
| chleb (35g), masło (5g), żywiecka (20g), pasta z jajka i awokado (20g) szczypior (20g) ogórek (20g) mleko (150ml), gruszka (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,3,7 |
Czwartek 13.03.2025 | zupa mleczna granola (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), paluszek serowy (20g), pomidor (20g), sałata (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: melon (100g) | zupa krem z papryki (200ml) grzanki (20g) kasza jęczmienna (100g), schab w sosie własnym (80g), bukiet warzyw, kukurydza na parze (80g) kompot owocowy (150ml)
| mięta (150ml), pieczywo (35g), masło (5g) łosoś wędzony (20g), szynka (20g) ogórek (20g) jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,4,7 |
Piątek 14.03.2025 | zupa mleczna – płatki owsiane(150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), ser salami (20g), roszpunka (20g), papryka (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | pomidorowa z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), pieczony pulpet z dorsza (80g surówka z kapusty kiszonej (80g) kompot wiśniowy (150ml)
| serek waniliowy (150g ) bułka maślana (30g), banan (100g) rumianek (150ml)
|
Alergeny | 1, 7 | 1,3,4,7,9 | 1,7 |
Jadłospis 3-07/03/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 03.03.2025 | zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek kanapowy (20g), sałata (15g), pomidor (20g), mięta z cytryną (150ml) II śniadanie: jabłko (100g) | zupa krem z batatów (200ml) grzanki(20g) kopytka (100g) gulasz z polędwiczek wieprzowych (80g) ogórek kiszony (80g) kompot wieloowocowy (150ml) | zapiekanka (25g) z serem (20g) i szynką (20g) , ketchup (10g), papryka, herbata owocowa (150ml), banan (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Wtorek 04.03.2025 | kawa inka (150ml), bułka kukurydziana (25g), masło (5g), schab pieczony (20g), serek capri (20g) rzodkiewka (20g), kiełki (15g), herbata z cytryną i miodem(150ml) II śniadanie: mix owoców(100g) | rosół z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), kotlet mielony (80g), buraczki zasmażane (80g) kompot śliwkowy (150ml)
| mini pączki (50g), mleko (180ml) jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Środa 05.03.2025
| zupa mleczna- płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g) , ser żółty (20g), papryka (20g), pomidor(20g), rumianek (150ml) II śniadanie: banan (100g) | zupa ogórkowa z ziemiankami na warzywnym wywarze (200ml) makaron (100g), ser biały z truskawkami (80g) , marchewka do chrupania (80g) | chleb (35g), masło (5g), pasta z ryby (20g) jajko, ogórek (20g) szczypior (15g) herbata z cytryną (150ml), kiwi (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,3,4,7 |
Czwartek 06.03.2025 | zupa mleczna- musli (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pasztet (20g), salami (20g), sałata (20g), ogórek kiszony (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: melon (100g) | zupa kalafiorowa z ziemniakami (200ml), ryż (100g) kurczak w sosie słodko-kwaśnym (80g), sałata z dipem śmietanowym (80g) kompot owocowy (150ml)
| kawa zbożowa (150ml), chleb z żurawiną (25g), masło (5g) ser biały (20g), konfitura (20g), papryka (20g) mandarynka (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Piątek 07.03.2025 | zupa mleczna – płatki owsiane(150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), kabanosy (20g), sałata (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | zupa ryżanka (200ml) ziemniaki (100g), smażona miruna (80g), surówka z białej kapusty (80g) kompot wiśniowy (150ml)
| smoothie z mango (150ml) herbatniki (50g), winogrona (100g) |
Alergeny | 1, 7 | 1,3,4,9 | 1,7 |
Jadłospis 24-28/02/2025
WYKAZ ALERGENÓW
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiakii produkty pochodne.
- Jajai produkty pochodne.
- Rybyi produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Sojai produkty pochodne.
- Mlekoi produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seleri produkty pochodne.
- Gorczycai produkty pochodne.
- Nasiona sezamui produkty pochodne.
- Dwutlenek siarkii siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubini produkty pochodne.
- Mięczakii produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W salach dostępna jest woda źródlana
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

