Przejdź do treści

Przedszkole nr 385

W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości  

Jadłospis 12-16/05/2025

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

12.05.2025

zupa mleczna – płatki ryżowe (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek naturalny  (20g), ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną (150ml)II śniadanie: jabłko (100g)   

zupa barszcz czerwony z ziemiankami (200ml)

kluski leniwe z polewą z masła i bułki tartej (150g), surówka z marchewki, jabłka i żurawiny (80g), kompot wieloowocowy (150ml)

kajzerka (25g) masło (5g)parówka (50g)  ketchup (10g) papryka, herbata owocowa (150ml), banan (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Wtorek

13.05.2025

kakao (150ml), bułka orkiszowa  (25g), masło (5g), szynka (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), pomidorek koktajlowy (20g),  herbata z cytryną (150ml)

II śniadanie: mix owoców(100g) andruty (20g)

zupa wiedeńska (200ml)

ziemniaki (100g), smażony filet z indyka (80g), mizeria z jogurtem (80g) kompot wiśniowy (150ml)

smoothie z bananów i szpinaku (150ml) chałka (25g) winogrona (100g) 

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Środa

14.05.2025

 

zupa mleczna- zacierka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), ogórek (20g), roszpunka (15g), melisa (150ml) 

II śniadanie: banan (100g)

zupa krem z papryki z grzankami  (200ml)

kasza jęczmienna  (100g), schab w sosie własnym (80g), surówka z sałaty lodowej, z pomidorkami cherry, prażony słonecznik, papryka i oliwki w sosie winegret  (80g)  kompot owocowy (150ml)

chleb (35g),  masło (5g), żywiecka (20g), twarożek z suszonymi pomidorami (20g) rzodkiewka (20g) kielki (20g) mleko (150ml), jabłko (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Czwartek

15.05.2025

zupa mleczna- płatki kukurydziane  (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), paluszek serowy (20g), papryka (20g), sałata (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: melon (100g)

zupa koperkowa z ziemniakami (200ml)

makaron pene (100g), filet z kurczaka w sosie słodko kwaśnym (80g), ogórek kiszony (80g) kompot owocowy (150ml)

 

chleb (35g),  masło (5g), szynka (20g), pasta z jajka i awokado (20g) szczypior (20g) pomidor koktajlowy (20g) kawa zbożowa (150ml), gruszka (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,3,7

Piątek

16.05.2025

zupa mleczna – płatki owsiane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), ser salami (20g), roszpunka (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g)

rosół z makaronem  (200ml)

ziemniaki (100g), pieczone paluszki rybne (80g), sos czosnkowy (20g) bukiet kolorowych warzyw na parze (80g) kompot wiśniowy (150ml)

ciasto jogurtowe (60g) herbata owocowa (150ml) banan (100g)

Alergeny

1, 7

1,4,7,9

1,3,7

Data

Śniadanie i II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

05.05.2025

zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml),  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek kanapowy  (20g), sałata (15g), pomidor (20g),  mięta z cytryną  (150ml)

II śniadanie: jabłko (100g)

kapuśniak z ziemniakami (200ml)

pierogi z białym serem (100g) polewa jogurtowa (150g) surówka z marchewki, jabłka i rodzynek (80g) kompot owocowy (150ml)

 

zapiekanka (25g) z serem (20g) i szynką (20g) , ketchup (10g),  papryka, herbata owocowa (150ml), banan (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Wtorek

06.05.2025

kawa inka (150ml), bułka kukurydziana (25g), masło (5g), polędwica (20g), serek capri (20g)  rzodkiewka (20g), kiełki (15g), herbata z cytryną i miodem(150ml)

 II śniadanie: mix owoców(100g)

zupa pieczarkowa z makaronem (200ml)

ziemniaki (100g) smażony kotlet schabowy (80g) surówka z białej i czerwonej kapusty (80g) kompot z owoców leśnych (150ml)

 

kasza manna (150ml) mus z truskawek (50g)  chrupki  (20g) herbata owocowa (150ml) gruszka (100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Środa

07.05.2025

 

zupa mleczna- płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g),  humus (20g) , ser żółty (20g), papryka (20g), pomidor(20g), rumianek  (150ml)                 

II śniadanie: banan (100g)

zupa krem z cukinii  (200ml) grzanki (20g)

kopytka (100g) gulasz z polędwiczek wieprzowych (80g) ogórek kiszony (80g) kompot wieloowocowy (150ml)

 

 

 

chleb (35g),  masło (5g), pasta z ryby (20g) jajko, ogórek (20g) szczypior (15g)  herbata z cytryną (150ml), kiwi (100g)

Alergeny

1,7

1,7,9

1,3,4,7

Czwartek

08.05.2025

zupa mleczna- musli (150ml)  pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pasztet (20g),  salami (20g), sałata (20g), ogórek kiszony (20g), herbata z cytryną (150ml)

II Śniadanie: melon (100g)                

zupa zacierkowa  (200ml),

ziemniaki (100g), pieczony kotlet mielony drobiowy  (80g),  surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka (80g) kompot śliwkowy (150ml)

 

kawa zbożowa (150ml), chleb z żurawiną (25g), masło (5g)  ser biały (20g), konfitura (20g), papryka (20g) w(100g)

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Piątek

09.05.2025

zupa mleczna – płatki jęczmienne (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), kabanosy (20g), sałata (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g)

zupa  pomidorowa z makaronem (200ml)               

ziemniaki (100g), filet z ryby miruny (80g), surówka z kapusty kiszonej (80g)  mięta z cytryną (150ml)

 

 

jogurt owocowy  (150ml) paluch maślany (50g),  winogrona (100g)

Alergeny

1, 7

1,3,4,9

1,7

WYKAZ ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

W salach dostępna jest woda źródlana

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Przejdź do treści