W ciągu dnia woda do picia dla dzieci w przedszkolu jest w nieograniczonej ilości
Jadłospis 12-16/05/2025
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 12.05.2025 | zupa mleczna – płatki ryżowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek naturalny (20g), ogórek (20g), pomidor (20g), herbata z cytryną (150ml)II śniadanie: jabłko (100g) | zupa barszcz czerwony z ziemiankami (200ml) kluski leniwe z polewą z masła i bułki tartej (150g), surówka z marchewki, jabłka i żurawiny (80g), kompot wieloowocowy (150ml) | kajzerka (25g) masło (5g)parówka (50g) ketchup (10g) papryka, herbata owocowa (150ml), banan (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Wtorek 13.05.2025 | kakao (150ml), bułka orkiszowa (25g), masło (5g), szynka (20g), (20g), serek kozi (20g) sałata (20g), pomidorek koktajlowy (20g), herbata z cytryną (150ml) II śniadanie: mix owoców(100g) andruty (20g) | zupa wiedeńska (200ml) ziemniaki (100g), smażony filet z indyka (80g), mizeria z jogurtem (80g) kompot wiśniowy (150ml) | smoothie z bananów i szpinaku (150ml) chałka (25g) winogrona (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Środa 14.05.2025
| zupa mleczna- zacierka na mleku (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), polędwica wieprzowa (20g), ser żółty (20g), ogórek (20g), roszpunka (15g), melisa (150ml) II śniadanie: banan (100g) | zupa krem z papryki z grzankami (200ml) kasza jęczmienna (100g), schab w sosie własnym (80g), surówka z sałaty lodowej, z pomidorkami cherry, prażony słonecznik, papryka i oliwki w sosie winegret (80g) kompot owocowy (150ml) | chleb (35g), masło (5g), żywiecka (20g), twarożek z suszonymi pomidorami (20g) rzodkiewka (20g) kielki (20g) mleko (150ml), jabłko (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,7 |
Czwartek 15.05.2025 | zupa mleczna- płatki kukurydziane (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), krakowska (20g), paluszek serowy (20g), papryka (20g), sałata (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: melon (100g) | zupa koperkowa z ziemniakami (200ml) makaron pene (100g), filet z kurczaka w sosie słodko kwaśnym (80g), ogórek kiszony (80g) kompot owocowy (150ml)
| chleb (35g), masło (5g), szynka (20g), pasta z jajka i awokado (20g) szczypior (20g) pomidor koktajlowy (20g) kawa zbożowa (150ml), gruszka (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,3,7 |
Piątek 16.05.2025 | zupa mleczna – płatki owsiane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), ser salami (20g), roszpunka (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | rosół z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), pieczone paluszki rybne (80g), sos czosnkowy (20g) bukiet kolorowych warzyw na parze (80g) kompot wiśniowy (150ml) | ciasto jogurtowe (60g) herbata owocowa (150ml) banan (100g) |
Alergeny | 1, 7 | 1,4,7,9 | 1,3,7 |
Data | Śniadanie i II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 05.05.2025 | zupa mleczna – płatki kukurydziane (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pierś z kurczaka (20g), serek kanapowy (20g), sałata (15g), pomidor (20g), mięta z cytryną (150ml) II śniadanie: jabłko (100g) | kapuśniak z ziemniakami (200ml) pierogi z białym serem (100g) polewa jogurtowa (150g) surówka z marchewki, jabłka i rodzynek (80g) kompot owocowy (150ml)
| zapiekanka (25g) z serem (20g) i szynką (20g) , ketchup (10g), papryka, herbata owocowa (150ml), banan (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Wtorek 06.05.2025 | kawa inka (150ml), bułka kukurydziana (25g), masło (5g), polędwica (20g), serek capri (20g) rzodkiewka (20g), kiełki (15g), herbata z cytryną i miodem(150ml) II śniadanie: mix owoców(100g) | zupa pieczarkowa z makaronem (200ml) ziemniaki (100g) smażony kotlet schabowy (80g) surówka z białej i czerwonej kapusty (80g) kompot z owoców leśnych (150ml)
| kasza manna (150ml) mus z truskawek (50g) chrupki (20g) herbata owocowa (150ml) gruszka (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Środa 07.05.2025
| zupa mleczna- płatki orkiszowe (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), humus (20g) , ser żółty (20g), papryka (20g), pomidor(20g), rumianek (150ml) II śniadanie: banan (100g) | zupa krem z cukinii (200ml) grzanki (20g) kopytka (100g) gulasz z polędwiczek wieprzowych (80g) ogórek kiszony (80g) kompot wieloowocowy (150ml)
| chleb (35g), masło (5g), pasta z ryby (20g) jajko, ogórek (20g) szczypior (15g) herbata z cytryną (150ml), kiwi (100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,7,9 | 1,3,4,7 |
Czwartek 08.05.2025 | zupa mleczna- musli (150ml) pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), pasztet (20g), salami (20g), sałata (20g), ogórek kiszony (20g), herbata z cytryną (150ml) II Śniadanie: melon (100g) | zupa zacierkowa (200ml), ziemniaki (100g), pieczony kotlet mielony drobiowy (80g), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka (80g) kompot śliwkowy (150ml)
| kawa zbożowa (150ml), chleb z żurawiną (25g), masło (5g) ser biały (20g), konfitura (20g), papryka (20g) w(100g) |
Alergeny | 1,7 | 1,3,7,9 | 1,7 |
Piątek 09.05.2025 | zupa mleczna – płatki jęczmienne (150ml), pieczywo mieszane (35g) z masłem (5g), wędlina drobiowa (20g), kabanosy (20g), sałata (20g), pomidor (20g), herbata owocowa (150ml) II śniadanie: mix owoców (100g) | zupa pomidorowa z makaronem (200ml) ziemniaki (100g), filet z ryby miruny (80g), surówka z kapusty kiszonej (80g) mięta z cytryną (150ml)
| jogurt owocowy (150ml) paluch maślany (50g), winogrona (100g) |
Alergeny | 1, 7 | 1,3,4,9 | 1,7 |
WYKAZ ALERGENÓW
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne(orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W salach dostępna jest woda źródlana
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

